7.6.2021 / Mgr. Lenka Musilová

Jídlem ke zdraví nebo k trvalé invaliditě?

Snídáte-li rádi křupavé müsli nebo jiné cereálie, ale už někdy v 9 hodin vám kručí v břiše, přestože by dle toho fešáka z televize měly zasytit na celé dopoledne, stali jste se s velkou pravděpodobností obětí potravinářského průmyslu. Jak už totiž název tohoto odvětví napovídá, jedná se o průmysl. A průmysl má za úkol zpracovávat suroviny. A právě mezi průmyslově zpracované potraviny patří i oblíbené cereálie. Sice někdy dávno mohly být výživnými ovesnými vločkami, ale díky obrovskému přídatku aditiv nemají s vyváženou a zdravou stravou pranic společného.

Průmyslově zpracované potraviny

Průmyslově zpracované potraviny, také ultrazpracované potraviny nebo terciárně zpracované potraviny, vznikají různými průmyslovými procesy. Při těchto procesech dochází k úplné úpravě suroviny nebo k jejímu rozložení a posléze k výrobě nových produktů. Během toho se kompletně zničí výživové a pro tělo prospěšné látky (vitamíny, minerály, stopové prvky nebo vláknina). Aby lépe chutnaly, déle vydržely a byly senzoricky lákavější, přidá se spousta soli, cukrů, emulgátorů, konzervantů, barviv, nasycených tuků a dalších. A to opravdu není pro naše tělo to pravé ořechové.

Mezi průmyslově zpracované potraviny mimo jiné patří:

  • sladké nebo slané sušenky, brambůrky, křupky, tyčinky,
  • snídaňové cereálie, doslazované müsli,
  • pečivo z bílé mouky,
  • sladkosti a čokotyčinky,
  • slazené nápoje,
  • tavené sýry,
  • light potraviny,
  • rybí prsty, kuřecí nugety a masové kuličky,
  • zmražené polotovary, instantní nudle a polévky,
  • fastfood a mnoho dalších.

Potravinářský průmysl

Cílem potravinářského průmyslu je prodávat potraviny. A tak jako všude jinde v obchodě, i tady se uplatňuje reklama, sleva a nabídka 3+1 zdarma. Někteří výrobci hřeší na to, že mnoho zákazníků vybírá zboží především podle ceny, ale už neřeší kvalitu. Jenže jak cenu snížit? Jak vyrobit levný, chuťově uspokojivý produkt, pro který se zákazník zase vrátí?

Není to zas až tak složité. Stačí přidat třeba cukr. Cukr je levný a lidský tvor má sladkou chuť rád. Moc rád. A proto mu sladko v puse způsobí blažený pocit. Ovšem jen na chvilku. Naše tělo, na rozdíl od našich chuťových buněk, cukr až tak nepotřebuje. Naopak potřebuje spoustu živin. A ty z cukru nedostane. Proto náš mozek vydá signál, že zase potřebuje něco sníst. Nějakou malou svačinku. A ruku na srdce. Jaké většinou bývají malé svačinky?  Buchta, müsli tyčinka, rohlík, sušenka… Nemáte vůbec pocit, že byste snědli něco velkého. Ale když se na to podíváme blíž, zjistíme, že je to zase jenom další cukr zabalený v jiné kabátě. A když k tomu přidáme nějakou skvělou polevu plnou nasycených tuků nebo laskominu pořádně osolíme, nedokážeme odolat. Proto nikdy nezůstane u jednoho smaženého bramborového lupínku. Za vlast padne většinou celý pytlík. A kolotoč chutí, vlčího hladu a závislosti na ultrazpracovaném jídle se roztáčí a zákazník se vrací pro další porci nekvalitního jídla.

Vliv na zdraví

Co se tím děje v našem těle? Pomalu, ale jistě si zakládáme na některou z civilizačních chorob. Cukrovka, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, snížená imunita, problémy se střevy… A nesmíme zapomenout na obezitu. Největší pandemii 21. století.

Neustálý přísun cukru nutí naši slinivku břišní uvolňovat inzulin. Hormon, který má za úkol zužitkovat cukr, který sníme, a dostat ho do buněk. Jenže když je cukru hodně a naše tělo jej nedokáže využít, tak si ho uloží na horší časy do tuků. A my vesele plíživě tloustneme. Navíc, když se naše buňky přímo koupou v inzulinu, přestanou k němu být citlivé a rozvíjí se tzv. inzulínová rezistence. Pravidelná konzumace neplnohodnotné stravy může již za krátký čas napáchat na našem zdraví velké škody.

Zajímavý, 4 týdny trvající pokus provedli ve Velké Británii. Výsledky jsou vážně hrozivé a alarmující je, že tento typ stravování je čím dál častější i u malých dětí.

Když se nad tím zamyslíme, tyto produkty potravinářského průmyslu jsou všude kolem nás. Jak ale nepodlehnout mámení barevných obalů sladkostí, brambůrků a křupek?

Přirozené, skutečné potraviny

Řešení je jednoduché. Je jím návrat k přírodě. Tedy návrat k přirozeným, skutečným potravinám, které naše tělo zahrnou živinami, dodají nám potřebné stavební kameny a pomohou nám zbavit se závislosti na cukru. Při konzumaci jídel z přirozených surovin bude náš mozek reagovat na pocit sytosti žaludku a zabrání nám přejídání. Zbavíme se únavy, neodolatelných chutí na sladké a noční nájezdy na ledničku budou minulostí. Naše tělo bude mít spoustu energie a náš mozek začne zase šlapat jako hodinky.

 

 

 

 

 

 

Z čeho tedy vařit a co jíst, aby naše tělo prospívalo, mělo dostatek živin a energie?

  • Maso (ideálně farmářské kvality),
  • vejce (od slepic z volného chovu),
  • zelenina a ovoce v bio kvalitě (bez postřiků),
  • ryby mořské (z volného rybolovu) i sladkovodní
  • neochucené tučné mléčné výrobky
  • sýry a kysané mléčné výrobky
  • kváskové pečivo
  • luštěniny
  • komplexní sacharidy – celá zrna, rýže, brambory, kuskus, quinoa, kroupy…,
  • klíčky,
  • kvalitní tuky a oleje,
  • ořechy a semínka.

Strava založená na kvalitních surovinách je jedením ze základních pilířů zdravého životního stylu, prevence nemocí a podpory imunitního systému. Kromě toho, budeme-li si vybírat kvalitní potraviny, bude na to muset časem reagovat i potravinářský průmysl zvýšením kvality jeho produktů.

Pokud máte pocit, že jste lapeni v síti závislosti na cukru či ultrazpracovaných potravinách, nedaří se vám zhubnout, nebo nevíte, jak začít se zdravým způsobem stravování, ozvěte se nám. Pomůžeme vám najít tu vaši cestu ke zdravému životnímu stylu.

Další zajímavé informace o zdraví najdete na našem facebooku nebo na blogu Lékovědy.

Za tým Lékovědy

LM

Mgr. Lenka Musilová

Zakladatelka Lékovědy