12.5.2021 / Mgr. Martina Šimanová

Ovládnuti vlastním tukem

Zdá se mi, že ve vyspělé civilizaci se tuk stal velmi nepochopeným orgánem. Mezi širokou veřejností je odsuzován pro podezření ze své zákeřnosti. Přitom v našem těle hraje nezastupitelnou roli. Co všechno je v našem těle z tuku a k čemu nám tedy slouží?

Tuk nás chrání i na buněčné úrovni

Každá lidská buňka je obalena tukem, který ji chrání. Pomáhá jí zachovat si tvar a nerozpustnost ve vodě, která tvoří až šedesát procent lidského těla. Stejně tak tuk tvořený na povrchu kůže nám pomáhá být ve vodě nerozpustnými.

Pěkně tučná nervová soustava

Lidské tělo, jak víme, funguje na elektriku. Mozek vysílá impulzy, které po nervech cílí až k místu určení, kde pohneme nohou, rukou, atp. Aby signál mohl doputovat beze ztráty i na dlouhé vzdálenosti, potřebuje mít nervy odizolované, podobně jako elektrické vedení. K tomu nám slouží tzv. myelinové pochvy kolem nervů, které se stávají z velké části z omega nenasyceným mastných kyselin (NMK), a proto jsou tak důležité v naší stravě po celý život. Dokážete odhadnout, co se stane, pokud dojde k narušení myelinové pochvy? Ano, signál se ztratí a k pohnutí končetinou nedojde. Tento fenomén může být jedním z příčin vzniku například roztroušené sklerózy, se kterou úzce souvisí i v tucích rozpustný vitamin D, kterého jako Středoevropané máme žalostně málo. Doplňování NMK a vitamínu D bychom měli věnovat zvláštní pozornost při početí miminka, kterému jako první vzniká právě nervová soustava a kůže.

Rodíme se jako tučníci

Malá miminka jsou chráněna kromě bílého podkožního tuku tzv. hnědým tukem. Buňky hnědého tuku jsou velmi bohaté na mitochondrie, tepelné elektrárny každé lidské buňky, které napomáhají malému tělíčku udržet tělesnou teplotu a uchránit ho tak prochladnutí. S růstem se hnědý tuk postupně vstřebává a produkci tepla přebírá svalová hmota. Proto se pohybem zahřejeme. Málokdo však ví, že hnědý tuk je velmi užitečný i v dospělosti.

Tuk jako pomocník v prevenci civilizačních chorob

Často se o hnědém tuku mluví jako o tuku, který spaluje tuk. K výrobě tepla totiž spotřebuje daleko více energie, kterou kromě zásob bílého tuku dokáže vzít z přebytečné glukózy či mastných kyselin přímo z krve. Může být proto velkým pomocníkem při řešení metabolického syndromu, obezity, cukrovky a dalších zdravotních obtíží. Dáme-li tělu najevo, že hnědý tuk potřebujeme, vyhoví nám. Jeho vznik můžeme tak podnítit například otužováním či saunováním.

Ach ten viscerální tuk

Velkým strašákem je viscerální tuk. Přirozeně slouží jako opora vnitřních orgánů před otřesy a jejich ochrana proti prochladnutí. Nicméně, pokud je jej příliš, utiskuje orgány, hromadí se v cévách a dříve nebo později nám o sobě dá pěkně vědět. Dobrou i špatnou zprávou zároveň je, že si za množství viscerálního tuku můžeme ve většině případů sami. Přemíra cukru ve stravě, alkohol, špatný poměr příjmu a výdeje. Často ve své praxi potkávám i mladé lidi, kteří na pohled vypadají fit. Nicméně cítí se oslabení, rychle se zadýchávají a vzdychají, že už to není, co to bývalo. Tento fenomén se týká i sportovců, kteří po tréninku chodí na jedno pětipivo. Znáte takové hazardéry?

Až tlustý budou hubený, nemocnice Vám poděkují

A teď ten slavný bílý tuk. Všichni o něm víme, ale děláme, že jsme ho přehlédli. Rádi si jej obhajujeme. Všimněte si, že píseň Boky jako skříň se líbí hlavně tlouštíkům. „Jsem po dětech, po nemoci, po bouračce, po vysoké škole, atp…“ Zdraví lidé najdou mnoho výmluv, nicméně se mohou vždy vrátit do kondice, než je doženou problémy s obezitou spojené.

Zklidni hormon

Bílý tuk, jakožto uložená zásoba na horší časy, informuje mozek pomocí hormonů o našem zasycení či hladu. Leptin je hormonem sytosti. Tvoří jej přímo tukové buňky (adipocyty) a vysílá do mozku signál: „Jsem syt. Dobrá práce. Mám dost.“, a my přestaneme jíst. V momentě, kdy je tuku hodně, mozek je přehlcený a snadno si vybuduje k signálům určitou rezistenci. Situace je pro mozek obdobná, jako když na Vás začne chrlit partnerka. Po chvilce mozek vypíná a časem si vybuduje odolnost.

Protipólem je hormon hladu Ghrelin, který se uvolní ve chvíli, kdy tělo sáhne do zásob. Napovídá, že máme skutečně hlad. I u něj se schovává pastička. Nereaguje na fruktózu, kterou dnes obsahuje velké množství potravin. Jíme, jíme a mozek stále vyžaduje. Pro mozek v tu chvíli jíme na prázdno a kalorie se jen hrnou. Sahejme tedy po kvalitních potravinách z původních surovin. Samotní pak budeme překvapeni, že k zasycení nám postačí daleko menší talíř. Chcete-li doporučit potraviny přímo na míru, kontaktujte nás a společně najdeme cestu.

Špek je jen nezpracované trauma

Je to věta, za kterou si stále více stojím. Mám ji nastotisíckrát ověřenou v praxi. Pokud se snažíte zhubnout a stále se s tím perete, možná je nasnadě proniknout do hlubších vrstev vašeho těla. Propustit, co už není aktuální, a odhodit tak zátěž, kterou si s sebou nosíme. I takováto kouzla Vám umožní Lékověda. Jen upozorňuji předem, disciplína Celostní mentoring je jen pro odhodlané.

Sledujte nás také na facebooku a využijte naplno blog Lékovědy.

Zaujal Vás článek? Sdílejte jej se svými přáteli i rodinou. Ať se dostane do světa.

Za Tým Lékovědy Vám drží palce,

Martina Šimanová

Mgr. Martina Šimanová

Spoluzakladatelka Lékovědy